FOOD LOSSES AND WASTE IN THE CONTEXT OF THE CIRCULAR ECONOMY: THE CASE OF CEASA IN CURITIBA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.61673/ren.2025.1662

Keywords:

circularity, FLW, waste, Ceasa, destination

Abstract

This article adresses the issue of disposal and reuse of organic waste resulting from food loss and waste (FLW), aiming to analyze the evolution of the FLW generation from fruits and vegetables (FV), at Ceasa-Curitiba from 2013 to 2020 and identify the destination of waste and Circular Economy (CE) initiatives. Through the selection and descriptive analysis of primary data, it was identified that the average volume of FLW was 13,404 tons per year. The generation of FV organic waste accounted for 86.07% of the total FLW, while the amount sent to food banks corresponded to 13.93%. The Food Recovery Hierarchy Methodology (FRH) was adapted, and the construction of a Waste Disposal Hierarchy Indicator (WDHI) was proposed, which allows to observe the evolution of waste destination over the studied period. To do so, weights were assigned within the range [0; 1] to the destinations, where 0 (zero) represents the least desirable target level and 1 the most desirable. The results indicate that Ceasa-Curitiba reached the highest WDHI in 2020, moving towards more desirable levels for the recovery of food waste with Circular Economy initiatives.

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Author Biographies

Denise da Silva Mota Carvalho, Universidade Estadual de Maringá

Professora Assistente Departamento de Economia. Universidade Estadual de Maringá. Mestre e Doutoranda em Teoria Econômica na Pós Graduação em Economia da Universidade Estadual de Maringá (PCE-UEM). Linha de Pesquisa: Economia Circular; Economia Ecológica; Economia dos Recursos Naturais. Graduada em Ciências Econômicas pela Universidade Federal do Paraná.

Alexandre Florindo Alves, Universidade Estadual de Maringá

Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal de Viçosa (UFV), Doutor e Mestre em Economia Aplicada pela Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz (ESALQ/USP).
Professor Associado do Departamento de Economia, do Programa de Pós-Graduação em Ciências Econômicas e do Programa de Mestrado Profissional em Agroecologia da Universidade Estadual de Maringá; Coordenador de Serviços e Desenvolvimento Regional (2015 a 2022); Coordenador Adjunto (2008 a 2010) e Coordenador (2010 a 2012) do Programa de Pós-Graduação em Ciências Econômicas.Tutor do Programa de Educação Tutorial do Curso de Ciências Econômicas. Atuou em vários projetos ligados ao Desenvolvimento Regional, como Matriz de Insumo Produto de Maringá, Sociedade de Garantia de Crédito (SGC), Programa de Apoio Direto à Inovação (PADI), Indicação Geográfica (IG), Armazém Digital, Aeroporto Digital, Encadeamento Produtivo, Compras Públicas, PRODEC, Programas de Retomada do Crescimento Econômico (Pós-Covid), entre outros.

Christian Luiz da Silva, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Professor Titular da Universidade Tecnológica Federal do Paraná (UTFPR). Economista, mestre e doutor em engenharia de produção pela UFSC e pós-doutor em administração pela USP.  Docente permanente nos Programas de Pós-graduação em Planejamento e Governança Pública (PGP), do Programa de Pós-graduação em Desenvolvimento Regional (PPGDR) e Programa de Pós-graduação de Tecnologia e Sociedade (PPGTE). É Editor Chefe da Revista Tecnologia e Sociedade (desde 2010) e da Revista de Gestão Social e Ambiental (desde 2022); parecerista em 45 periódicos nacionais e internacionais e membro do comitê editorial de 7 periódicos. Líder do grupo de pesquisa em Políticas Públicas e Dinâmica de Desenvolvimento Territorial (PD2T) com foco nas temáticas: políticas públicas para o desenvolvimento territorial sustentável; gestão de resíduos sólidos e economia circular; cidades inteligentes e sustentáveis. Possui 18 livros publicados sobre o tema e mais de 170 artigos científicos publicados em periódicos nacionais e internacionais

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Published

2025-07-29

How to Cite

Mota Carvalho, D. da S., Alves, A. F., & da Silva, C. L. (2025). FOOD LOSSES AND WASTE IN THE CONTEXT OF THE CIRCULAR ECONOMY: THE CASE OF CEASA IN CURITIBA. Revista Econômica Do Nordeste, 56(3), 62–80. https://doi.org/10.61673/ren.2025.1662

Issue

Section

Artigos