Cocoa

v. 10 n. 389, june , 2025

Authors

Keywords:

Northeast, Cocoa, Production, Market

Abstract

Most of the world’s cocoa production is concentrated in West African countries. Brazil only accounts for a small share of global production and trade, but it has the advantage of covering the whole cocoa chain — from growing and grinding to chocolate manufacturing. Since 2024, international cocoa prices have been climbing fast, mainly because recent harvests haven’t been enough to meet demand. In 2025, weather conditions improved in the main producing countries, but there’s still uncertainty about how much cocoa will be produced, and stock levels remain low. So, prices are likely to stay high. On the flip side, global demand for chocolate is starting to show signs of slowing down. In Brazil, high cocoa prices are driving more investment in cocoa farming, including expansion into the Cerrado and Caatinga regions, where farmers are using more advanced technology. In the BNB’s area of operation, cocoa production is mostly centered in southern Bahia, where small-scale farmers dominate. These producers typically use low-tech methods and have little control over pricing. The main challenges for the sector are improving productivity, bean quality, traceability, sustainability, and making cocoa farming more profitable.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Maria de Fátima Vidal, Banco do Nordeste do Brasil

Engenheira Agrônoma. Mestre em Economia Rural. Escritório Técnico de Estudos Econômicos do Nordeste Banco do Nordeste do Brasil. fatimavidal@bnb.gov.br

References

AIPC - ASSOCIAÇÃO NACIONAL DAS INDUSTRIAS PROCESSADORAS DE CACAU. A cadeia de suprimentos do cacau brasileiro. Disponível em: <https://aipc.com.br/wp-content/uploads/2021/11/Folder-AIPC-Cadeia-de-Suprimentos.pdf>. Acesso em: 11 de jun. 2025.

BRASIL. Plano Inova Cacau 2030: Estratégias para fomentar o desenvolvimento sustentável das regiões produtoras de cacau no Brasil. MAPA/SDI/CEPLAC. Brasília, DF. 2023. 36p.

EMDAGRO. Pequenos agricultores ampliam produção de cacau em Sergipe com apoio do Governo do Estado. 30 de setembro de 2024. <https://emdagro.se.gov.br/pequenos-agricultoresampliam-producao-de-cacau-em-sergipe-com-apoio-do-governo-do-estado/#:~:text=A%20tend%C3%AAncia%20%C3%A9%20que%20mais,Sergipe%E2%80%9D%2C%20informou%20Luiz%20Carlos>. Acesso em: 23 de mai. De 2025.

FAO - ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS PARA A AGRICULTURA E ALIMENTAÇÃO. FAOSTAT. Divisão de estatística. Disponível em: <http://faostat3.fao.org/download/Q/QC/E>. Acesso em: 08 mai. 2025.

FONSECA, M. G.; ROSA, M. Mapbiomas Cacau. Mapeamento do cultivo sombreado de Cacau no Sul da Bahia. 2023. Disponível em: <https://brasil.mapbiomas.org/mapbiomas-cacau/>. Acesso em: 07 ago. 2024.

ICCO - INTERNATIONAL COCOA ORGANIZATION. Estatísticas. Disponível em: <https://www.icco.org/statistics/#tab-id-7>. Acesso em: 01 de ago. de 2024.

INSTITUTO AMAZÔNIA 4.0. Inovação e tradição no chocolate. Disponível em: <https://amazonia4.org/inovacao-e-tradicao-no-chocolate/>. Acesso em: 06 de ago. de 2024.

IBGE - INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAFIA E ESTATÍSTICA. 2025a. Sistema IBGE de Recuperação Automática – SIDRA. Produção Agrícola Municipal. Rio de Janeiro, 2025. Disponível em: <http://www.sidra.ibge.gov.br/bda/pesquisas/pam/default.asp?o=27&i=P>. Acesso em: 10 de mai. de 2025a.

______. 2025b. SUPERINTENDÊNCIA ESTADUAL DO IBGE NO CEARÁ – SES/ C. Reunião de estatísticas agropecuárias do Ceará (REAGRO-CE). LSPA municipal 2024. Dez. 2024.

______. Sistema IBGE de Recuperação Automática – SIDRA. Censo Agro 2017. 2017. Disponível em: <https://sidra.ibge.gov.br/pesquisa/censo-agropecuario/censo-agropecuario-2017/resultadosdefinitivos>. Acesso em: 05 ago. 2024.

MAPA - MINISTÉRIO DA AGRICULTURA E PECUÁRIA. Cacau do Brasil. MAPA/SDI/CEPLAC. Brasília, 2022. 12p. Disponível em: <https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/ceplac/publicacoes/outras-publicacoes/cacau-do-brasil-versao-portugues/view>. Acesso em: 27 de jun.de 2024.

______. Brasil é reconhecido como país exportador de cacau fino e de aroma. 13/09/2019. Disponível em: <https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/brasil-e-reconhecido-como-paisexportador-de-cacau-fino-e-de-aroma>. Acesso em: 07 de ago. de 2024.

______. Nota técnica Nº 21/2022. CGPI-CEPLAC/CEPLAC/SDI/MAPA. Disponível em: <https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/ceplac/publicacoes/outras-publicacoes/nota-tecnica-no-21-2022-cgpi-ceplac-ceplac-sdi-mapa>. Acesso em: 07 de ago. de 2024.

______. Agrostat - Estatísticas de Comércio Exterior do Agronegócio Brasileiro. Base de dados. Disponível em: <http://indicadores.agricultura.gov.br/agrostat /index.htm>. Acesso em: 13 mai. 2025.

SODRÉ, G.A. et al. Cultivo do cacaueiro no estado do Ceará. Ilhéus, BA, CEPLAC/CEPEC. Boletim Técnico nº 209. 34p, 2017.

SPE - SECRETARIA DE POLÍTICA ECONÔMICA. Boletim macrofiscal da SPE. Maio de 2025. Ministério da Fazenda. Disponível em: <https://www.gov.br/fazenda/pt-br/orgaos/spe>. Acesso em: 11 jun. 2025.

ZUGAIB, A.C.C. A importação e exportação de cacau em amêndoas e derivados contemplados pelo sistema drawback. Ilhéus, BA. Agrotrópica, v. 28, n. 3, p. 233-246, 2016.

Published

2025-06-30

How to Cite

VIDAL, Maria de Fátima. Cocoa: v. 10 n. 389, june , 2025. Caderno Setorial ETENE, Fortaleza, v. 10, 2025. Disponível em: https://www.bnb.gov.br/revista/cse/article/view/3211. Acesso em: 4 sep. 2025.

Issue

Section

Artigos